Woord van de dag: Dagdagelijks

Eh, hoe dagelijks? Nou, als in iedere dag, maar dan ook echt! Voorbeeldzin: “In de dagdagelijkse praktijk zien we dat steeds meer mensen op de fiets naar kantoor gaan.” Dagdagelijks schijnt vooral in Vlaanderen een vrij algemeen gebruikt woord te zijn. Maar in een Nederlandse context riekt het toch vooral naar een verse toevoeging aan…

Woord van de dag: Waargebeurd

Waargebeurd is een geliefd predicaat op boeken en films, want een waargebeurd verhaal staat garant voor hogere verkoopcijfers. Maar waarom is waargebeurd dé populaire term geworden? Waarom zeggen we nog zo zelden een waar verhaal of een echt gebeurd verhaal? En waarom schrijven we waargebeurd aan elkaar en echt gebeurd niet? Ja, dit woord geeft…

Woord van de dag: relativiteitstheorie

Relativiteitstheorie: Een ingewikkeld woord met een ingewikkelde betekenis. Maar wat mooi, dat cluster van medeklinkers in het midden, tsth. Ook heel ingewikkeld is kwantummechanica. Daar snap ik weinig van, dat is voor mij echt geheimtaal. Maar weer valt meteen het midden op, tumme. Kwan-tumme-chanica. Zo gaat het er ook nog uitzien als geheimtaal. 

Woord van de dag: Oprecht

Tot voor kort kende ik het woord oprecht alleen in de betekenis van welgemeend. Bijvoorbeeld: “Hij toonde oprechte belangstelling voor haar werk.” Maar de laatste tijd hoor ik het steeds vaker in de betekenis van echt, heel erg. Als in: “Ik moet oprecht naar de kapper.” Of: “We stonden oprecht lang in de rij.” Is…

Woord van de dag: Ondernemersgeest

De vrijmarkt op Koningsdag is natuurlijk hartstikke gezellig, maar toch heeft niet iedereen het er makkelijk. Het viel een jonge verkoper allemaal wat tegen. Hoe koud het was, zo vroeg in de ochtend, en hoe matig de verkoop. “Mama, koop jij dan wat!” 

Woord van de dag: Weerlicht

Gisteravond trok er een bui met bliksem en donder voorbij. Terwijl ik ernaar keek, bedacht ik me dat ik de uitdrukking “als de weerlicht” in geen tijden meer heb gehoord. Voor wie ‘m niet kent, dat betekent zoiets als “heel snel” (bijvoorbeeld tegen een treuzelend kind: En nu als de weerlicht tandenpoetsen en naar bed.)…

Woord van de dag: Inleverattendering

De uitleentermijn van mijn bibliotheekboek is bijna verstreken. Ik ontving er – heel attent – per e-mail een “inleverattendering” voor. Maar wat een moeilijk woord! Ik blijf er losse onderdelen in zien, die niets met de betekenis te maken hebben. Eerst “lever”, toen “tender”, toen “ring”, en nu vooral die “ratten” die zich in het…

Woord van de dag: Tjiktjak

Woord van de dag: Tjiktjak. Dat is een hagedis die tot de gekko-familie behoort. Niet te verwarren met de tjiftjaf, de zangvogel die inmiddels weer volop te horen is. Beide dieren hebben hun naam te danken aan het geluid dat ze maken. 

Woord van de dag: Paasinflatie

Hoewel je in de supermarkt het paasthema niet kunt missen, heb ik toch helemaal niet het gevoel dat het dit weekend Pasen is. Zou dat misschien juist komen doordat het thema zo langdurig aanwezig is? Als je op het aanbod in de winkels af gaat, zou het immers al maanden ieder willekeurig weekend Pasen kunnen…

Woord van de dag: Jegging

Ik ontving een dikke, gedrukte catalogus van een kledingzaak waarvan ik alweer was vergeten dat ik er ooit online iets had besteld. Enorm verspilde moeite dus, en zonde van het papier en de inkt. Sowieso is het niet meer van deze tijd om reclameboekwerken per post te versturen. Ik heb mijn klantenaccount bij die winkel…