Woord van de dag: Herinnering

Waar ik de kriebels van krijg, is als mensen poezelig aankondigen dat ze herinneringen gaan maken. Dan bedoelen ze bijvoorbeeld dat ze hun kinderen meenemen naar de Efteling, dat ze een safari-beleving in Kenia hebben geboekt, of dat ze als pasgetrouwd stel een cursus duiken gaan volgen. Nog meer kriebels krijg ik van mensen die…

Woord van de dag: Rewilding

Woord van de dag: Rewilding. Met rewilding creëer je nieuwe natuur of herstel je oude wildernis. Bijvoorbeeld door landbouwgrond om te vormen tot natuur. Of door verdwenen soorten in een gebied te herintroduceren. Bewust herstel van wat ooit was. In dat opzicht is er een parallel met de trend die homesteading heet: teruggaan naar een…

Woord van de dag: Meerling

Ik trof in een buitenboekenkastje een jeugdboek van weleer, De Olijke Tweeling. Hertaald in een gloednieuwe uitgave, voorzien van frisse illustraties en nog altijd razend populair. Tweelingen doen het van oudsher goed in jeugdboeken. Naast de serie over de olijke tweeling (Thelma & Ellis) heb je de dolle tweeling (Ann & Pat), de drieling (Janneke,…

Woord van de dag: Halsreikend

Veel mensen hebben reikhalzend naar de vorstperiode uitgekeken, maar velen zullen inmiddels ook halsreikend naar de lente uitkijken. Is er verschil tussen reikhalzend en halsreikend? Ik denk het niet. Behalve dat ik halsreikend mooier vind. Maar dat is is een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten. 

Woord van de dag: Peer

Het woord van vandaag rijmt op het woord van gisteren: Peer. Als in toffe peer. Laatst vond ik iemand namelijk een toffe peer. Maar het was toevallig een dame, en m.i. kan een vrouw geen toffe peer zijn. Die benaming is alleen aan jongens en mannen voorbehouden. Net zoals een gast altijd een jongen is.…

Woord van de dag: Grietjebie

Gisteren had ik het over een woord dat een beetje klinkt naar wat het doet (schietspoel), maar dat toch geen onomatopee is. Eh, een oma-wat? Een onomatopee: een woord dat letterlijk een klank nabootst. Zoals sissen, koekoek, miauw, maar ook pauk. Onder vogelsoorten vind je deze woorden opvallend vaak. Denk aan de kievit, de tjiftjaf,…

Woord van de dag: Schietspoel

Wat ik een een mooi woord vind: Schietspoel. Misschien vanwege de nostalgie. Hoewel het werken in een weverij vooral keihard zal zijn geweest. En dat is het nog steeds, in veel landen waar onze goedkope kleding wordt gemaakt. Ik weet niet of de machines in de huidige textielfabrieken ook nog een schietspoel hebben. Misschien hou…

Woord van de dag: Me

Vandaag een klein woordje in de spotlights: Me. Niet in luie spreektaal als “Me zusje zit op ballet”, maar in zinnen als “We hebben me toch gelachen,” of “Het was me een roteind fietsen.” Hier drukt me nadruk uit. Vaak wordt het gevolgd door toch, maar dat hoeft niet per se. Me blijft in zo’n…