Woord van de dag: Klimaatneutraal

Van oudsher hebben weerdiensten de neiging om behalve de weersverwachting, er ook een mening over te geven. Bijvoorbeeld: “Vanmiddag is het in het noorden van het land prachtig weer met veel zon en blijft het droog!” We zijn er zo aan gewend dat het nog nauwelijks opvalt. Maar eigenlijk zijn dit soort uitingen enorm sturend. Deze manier van berichtgeven ijlt na op wat decennialang de norm is geweest: zon is mooi weer, regen is slecht weer, en dat vinden we allemaal. 

Alleen is dat niet meer helemaal van deze tijd. Want zulke ingebouwde meningen sluiten altijd groepen mensen buiten. Wie bijvoorbeeld niet van hitte houdt, zal zich ongemakkelijk voelen bij weerberichten die erin blijven rammen hoe heerlijk warmte is. En boeren die hun land zien verdorren, snakken naar flinke perioden met regen.

Gek eigenlijk dat juist weerdeskundigen blijven vasthouden aan het benoemen van de aloude mening. Je zou toch verwachten dat ze weten hoezeer een teveel aan “mooi weer” een probleem kan worden. Dat hebben we ook deze zomer weer overal om ons heen kunnen zien gebeuren. Gelukkig zijn er steeds meer weerdiensten die het weerbericht wel neutraal brengen. Zonder standaard-oordeel.