Woord van de dag: Betaalmuur

Je kent het vast wel: Je wil op internet een nieuwsbericht of artikel lezen, maar om toegang te krijgen moet je eerst een abonnement nemen. Dat heet de betaalmuur (of paywall, voor wie Engels hipper vindt). Sommige media laten je drie artikelen gratis lezen. Wil je toegang tot meer content, dan wordt de betaalmuur opgetrokken. Dat soort betaalmuren kun je soms omzeilen door je browser in anonieme modus te zetten (dan “ziet” de krant niet dat je al drie artikelen hebt gehad). Dan is het, zeg maar, een dun gipswandje. Andere media hebben geïnvesteerd in stevige spouwmuurisolatie. Daar kom je via anoniem browsen niet doorheen. Voordeel is wel dat spouwmuren geluidswerend zijn. En dat is ook wel eens lekker rustig, in de dagelijkse kakofonie van informatie die je toch al op je af krijgt.