Woord van de dag: Straatweg

Straatweg. Een vreemde benaming, want is dat niet dubbelop? Een straat en een weg zijn toch min of meer hetzelfde? Niet helemaal. Het woord straat stamt uit de tijd waarin wegen nog niet standaard verhard werden. Het refereert naar de bestrating die werd gelegd om een weg beter begaanbaar te maken. Dat gebeurde het eerst bij de belangrijkste wegen. Vandaar dat grote, doorgaande wegen vaak Straatweg gingen heten. Soms met een aanduiding erbij waar die naartoe liep: de Arnhemsestraatweg, de Amsterdamsestraatweg, etc.

Hier in Wageningen had je de Rijksstraatweg. Een belangrijke verbindingsroute aangelegd door het rijk. Na de oorlog is hij omgedoopt tot Generaal Foulkesweg en verloor hij zijn functie als rijksweg. Iets verderop is een nieuwe doorgaande route gekomen. De voormalige rijksstraatweg is veranderd in een deftige laan, bestraat met klinkers. Wat ik me afvraag: sommige lanen werden ongetwijfeld ook al vrij vroeg van bestrating voorzien. Waarom zijn die geen straatlaan gaan heten?