Woord van de dag: Fonteintje

Je hebt thuis vast een fonteintje in je wc-ruimte. Maar waarom heet dat mini-wastafeltje eigenlijk zo? Ik stel me bij een fontein voor dat er water uit omhoog spuit. Toch wil je in het geval van het fonteintje liever dat het water omlaag gaat: over je handen heen de afvoer is. Anders spettert het over de vloer. En dan denkt degene die na jou naar de wc gaat, dat je naast de pot hebt gepist. 

Zou het door dat gespetter komen, dat het fonteintje in sommige huishoudens in onbruik is geraakt? Dat je ergens op bezoek bent en je daar naar de wc gaat. Dat je je handen op de plaats delict wil wassen, maar het fonteintje onder een laag stof aantreft, zonder zeep of handdoek. Of een fonteintje dat vol tijdschriften, rollen wc-papier of speelgoed ligt. Deze observaties zijn trouwens van voor corona (toen ik nog wel eens ergens op bezoek ging). Hopelijk zijn al die fonteintjes na twaalf maanden handenwasadvies in ere hersteld. Dat zou dan een van de weinige gunstige bij-effecten van de hele coronasituatie zijn.