Woord van de dag: Weerberichtneutraliteit

Het valt me op dat weermannen en -vrouwen vaak een oordeel aan het weer meegeven. En dat luidt vrijwel altijd: hoe warmer, hoe beter. Morgen weer zo’n heerlijke zomerdag! Of Na het weekend even een dipje, daarna is de zomer volop terug! Enzovoort. Let bij dergelijke mededelingen vooral op het uitroepteken of de verblijde intonatie, die het oordeel nog eens versterken.

En ja, hoge temperaturen zijn inderdaad leuk voor wie jong is, een toonbaar lichaam heeft, vakantie en een zwembad in de buurt. Maar hitte is lang niet voor iedereen een feestje. Denk aan boeren en buitenlui die oogst en natuur zien uitdrogen. Denk aan degenen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen, steunkousen en/of hoge leeftijd. Of aan wie buiten in de verzengende zon moet werken. Of aan wie te onzeker over het eigen lichaam is om überhaupt een korte broek of leuk jurkje aan te durven trekken.

Deze hele grote groep mensen voor wie hitte niet prettig is, krijgt van weermannen- en vrouwen het idee mee dat zij domweg niet aan de norm voldoen. En dat is echt niet meer van deze tijd, waarin er juist zoveel aandacht is voor inclusiviteit en gevoeligheden.