Woord van de dag: Influencer

Het is voor veel mensen een droom om influencer te worden. Toch vind ik het een beetje een ongemakkelijk woord. Want iemand die zichzelf influencer noemt (of dat etiket opgeplakt krijgt), lijkt meteen zo overduidelijk ergens op uit te zijn. Natuurlijk zijn er altijd al influencers geweest. Idolen, modellen, eigenlijk iedereen die voor de grote massa een voorbeeldfiguur is. Zo werkt dat nou eenmaal. Ben je bekend, dan wordt jouw voorbeeld voor veel mensen bewust of onbewust leidend. Maar tegenwoordig lijkt dit bijkomende effect los te zijn gezongen en een eigen leven te leiden. Influencer is een status op zich, bijna een beroep op zich. Wat wil je later worden? Brandweerman, dierenarts, influencer. En dát is wat mijn wantrouwen opwekt. Als ik met iemand te maken kreeg die bekend stond als influencer, zou ik voortdurend op mijn hoede zijn. Want wat heeft diegene aan verborgen agenda’s bij zich? Welke kant probeert hij/zij me op te influencen? En ben ik gewiekst genoeg om dat te doorzien, of tuin ik er met open ogen in?