Woord van de dag: Geitenpaadje

De laatste tijd hoor je in de politiek veel over geitenpaadjes. Een geitenpaadje is een slimme manier om regelgeving te omzeilen, vaak via een creatieve interpretatie van de wet.

Maar behalve geiten, hebben ook olifanten hun eigen paden in de politiek. Een olifantenpaadje is de meest rechtstreekse (vaak pragmatische) manier om iets voor elkaar te krijgen. Misschien verdient het olifantenpaadje niet altijd de schoonheidsprijs, maar je krijgt er in ieder geval niet het gevoel bij dat er iets niet helemaal klopt, zoals bij het geitenpaadje.

Dat verschil is eigenlijk ook best logisch. Een olifant zie je immers zó aankomen, ook op een olifantenpaadje, zelfs als hij een schutkleur aanneemt. Maar een geit is klein genoeg om bij kritische blikken gauw achter een boom weg te kunnen duiken.