Woord van de dag: Gentrificatie

Een collega tipte mij op het woord gentrificatie, dat je tegenwoordig best vaak in de media tegenkomt. Het is een deftig woord dat “veradelijking van de stad” betekent. Oftewel het proces waarbij een oude stadswijk wordt opgeknapt en hip gemaakt. Al snel is de wijk dan aantrekkelijk voor rijkere mensen, wat hem verder opwaardeert op sociaal, cultureel en economisch gebied, waardoor hij nog aantrekkelijker wordt voor kapitaalkrachtigen, waarna de huizenprijzen door het dak gaan, wat nóg meer mensen met een dikke portemonnee trekt. Dit ten koste van de minder-vermogenden, voor wie de wijk al snel onbetaalbaar wordt. Bekende voorbeelden vind je in Amsterdam of in andere grote steden.

Ik kende het woord nog niet, en associeerde het als eerste met centrifuge. Eigenlijk klopt dat wel, want gentrificatie veroorzaakt een draaikolk aan exploderende prijzen. En wie het zich kan veroorloven, wordt er vanzelf in meegezogen: jij wil toch ook daar wonen waar je gezien moet worden? Ook moest ik meteen denken aan het Spaanse woord gente. En dan heb ik meteen zoiets van, “Johnny, la gente esta muy loca”. En ook dat klopt in dit verband ergens wel…