Woord van de dag: Eindbaas

Wie van games houdt (of kinderen heeft die van games houden) kent vast het woord eindbaas wel. De grote bad guy aan het eind van het laatste level, die moeilijker te verslaan is dan alle andere slechteriken in het spel. Ik vind het alleen wel erg vaag klinken. Alsof de makers van de game geen zin meer hadden om dit personage nog goed uit te werken, en er dus maar een algemeen label op geplakt hebben.

Buiten de wereld van de games komt het woord eindbaas wel eens in andere betekenissen voor. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om aan te geven dat iemand ergens supergoed in is. Of, ook interessant, op studentenfeestjes is het degene die zonder date naar huis gaat (het overgebleven muurbloempje). Maar zelf associeer ik eindbaas vooral met de baas van het einde, oftewel de directeur van een begrafenisonderneming.