Woord van de dag: Verrijking

Het woord verrijking komt uit het dierentuinjargon. Een verrijking is bedoeld om natuurijk gedrag te stimuleren bij dieren die in gevangenschap leven. Bijvoorbeeld een stuk vlees dat aan een dik elastiek hangt voor de tijgers, zodat het vlees beweegt en ze het idee hebben op een prooi te jagen. Of fruit dat op verschillende plekken in verblijf van de ringstaartmaki’s wordt verstopt.

Maar dit woord past eigenlijk ook heel goed bij de uitgebluste kantoortuinomgeving. Ik denk dan aan een verrijking in de vorm van een nonchalant neergezette loungebank, voor een ontspannen bilateraal overleg met je collega. Of een plantenwand waardoor je het idee krijgt dat je lekker buiten zit. Maar de ultieme verrijking op kantoor is toch wel het fietsbureau. Daar blijf je fit mee, en trap je meteen de stroom voor je laptop op bij elkaar.