Woord van de dag: Tuimelen

Iets wat tuimelt, valt buitelend. Het maakt in neerwaartse gang draaiende bewegingen. Dat klinkt eng, maar tuimelen loopt vrijwel altijd goed af. Een kind dat de trap af tuimelt, zal er hooguit een blauwe plek aan overhouden. En een kat die van het balkon tuimelt, komt gewoon op zijn pootjes terecht. Zelfs Humpty Dumpty zit na zijn tuimeling altijd weer klaar om het liedje opnieuw te beginnen.

Tuimelen heeft iets luchtigs over zich. De tuimelaar is zowel de naam van een dolfijnensoort als van een stuk speelgoed. En het tuimelraam doet denken aan gezellig ingerichte zolderkamers.

Alleen voor tuimelkruid moet je op je hoede zijn. Als dat in grote hoeveelheden op drift raakt, kan het wegen bedekken en zelfs hele dorpen insluiten. Maar het groeit vooral op de steppe, dus in Nederland geen reden tot zorg. Tenzij het door klimaatverandering toch onze kant op komt tuimelen.