Woord van de dag: Ecodisplay

Bij display denk ik aan een schermpje waarop je iets kunt aflezen. Ook kan het een stellage zijn om producten op uit te stallen. En aangezien eco dé verkoopterm voor zuiniger producten is geworden, zal het bij een ecodisplay wel om een display met een led-lampje gaan.

Maar niets minder waar. Het is een door mensen aangelegd ecosysteem in een afgesloten ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de enorme tropenhal, die Burgers’ Zoo in Arnhem in de jaren tachtig al opende. Sindsdien zijn er heel wat dierentuinen met ecodisplays bijgekomen.

Toch blijft het in deze betekenis voor mij een woord dat schuurt. Het doet me teveel denken aan het tentoonstellen van levende wezens, en dat is wat de gemiddelde dierentuin juist niet meer wil. Het draait nu immers om totaalbeleving, educatie en natuurbehoud. Ook raak ik de associatie met apparatuur maar moeilijk kwijt. Toch zal een ecodisplay daar achter de schermen vol mee zitten. Alleen al voor de klimaatbeheersing in het ecodisplay is er ongetwijfeld een heel ecosysteem aan electronica nodig.