Woord van de dag: Pedelec

Sinds een aantal jaar heb je naast de reguliere elektrische fiets ook de veel krachtiger speed-pedelec. De schrik van iedere automobilist, want het ene moment is de weg nog vrij, en een halve seconde later flitst er vlak voor je bumper iets langs. Maar dat terzijde.

Ik vind vooral de naam interessant, en dan met name de aanduiding speed. Want dat suggereert dat er ook gewone pedelecs zullen zijn, met een wat lager tempo. Toch blijkt dat niet het geval. Een pedelec is áltijd een speed-pedelec. Maar als er geen gradaties zijn, en een pedelec per definitie een hoge snelheid kan behalen, waarom in de benaming dan zo de nadruk op juist dat gegeven?

Waarschijnlijk omdat pedelec van nature bijzonder traag klinkt. Het heeft de associatie met peddelen. En als er íéts is dat gemoedelijkheid en onthaasting uitdrukt, dan is het toch wel peddelen. Daarmee krijgt de naam speed-pedelec meteen iets vreselijk gekunstelds. Ik zou dan ook willen pleiten om deze tweewieler te hernoemen. Bijvoorbeeld in hogesnelheidsfiets.