Woord van de dag: Patat/friet

Het blijft natuurlijk de vraag of je patat of friet zegt. Ergens halverwege Nederland loopt er zelfs een heuse patat-friet-grens. Friet is een interessanter woord dan je zou denken. Het lijkt namelijk enkelvoud, maar eigenlijk duidt het een meervoud aan. Want je bedoelt er altijd een verzameling gefrituurde stukjes aardappel mee, oftewel een portie friet. De verkleinvorm frietje kan echter zowel op die verzameling frieten slaan, als op één enkel gefrituurd aardappelreepje. En, grappig, ditzelfde geldt voor patat. Zonder verkleinvorm duidt het alleen een meervoud aan, maar patatje kan weer slaan of op de hele portie, of op een enkel gefrituurd reepje aardappel. Het is vast geen toeval dat dit voor beide woorden zo werkt, als je bedenkt dat het gerecht oorspronkelijk patates-frites heette.

Trek gekregen? Lees dan verder over het ook heel interessante woord sluipfriet.