Woord van de dag: Klimaatstraat

Het is Nationale Klimaatweek. Een week waarin er – vooruitlopend op de COP27 – nog meer aandacht voor het klimaat is dan anders. Wat me al eerder opviel, is dat wat vroeger milieu heette, de laatste jaren klimaat heet. 

Bijvoorbeeld: de milieuactivist is een klimaatactivist geworden. Streed je vroeger voor een beter milieu, nu strijd je voor een beter klimaat. Was je auto in de jaren ’80 nog slecht voor het milieu, nu is hij slecht voor het klimaat. Ben je opgegroeid in een milieubewust gezin, grote kans dat jij nu klimaatbewust leeft. De top in Rio van ’92 was een milieutop, de komende top in Sharm el-Sheik is een klimaattop. 

Bij dit soort woorden is milieu dus blijkbaar rechtstreeks vervangbaar door klimaat. Behalve bij milieustraat. Die naam is tot op heden onveranderd gebleven. Niemand brengt z’n grofvuil naar de klimaatstraat. Terwijl het toch zo lekker klinkt!