Woord van de dag: Prelude

Als corona en sportwedstrijden één ding gemeen hebben, dan is het wel de voorkeur voor theatrale verslaglegging. Neem nou de kreet “pandemisch eindspel”, die ineens heerst. Maar behalve van een gedramatiseerde woordkeuze, getuigt “pandemisch eindspel” vooral van een beperkte blik.

Want de wereld is toch écht groter dan Nederland en omringende landen. Dat het hier qua corona relatief goed gaat, wil niet zeggen dat dat elders op de wereld ook zo is (en blijft). Het gaat om een échte pandemie. Er hoeft elders maar een nieuwe variant te ontstaan, en ons plaatselijke “eindspel” verandert binnen no time weer in een “startopstelling”.

Misschien is “regionale endemische prelude” een preciezere bewoording voor de fase waarin we ons in Nederland nu hopen te bevinden. En dat klinkt ook best welluidend, toch…