Woord van de dag: Reality-tv

Deze week domineert een bepaald tv-programma het nieuws. Alle media hebben het erover. Gisteren zag ik een talkshow waarin het hele genre (de zgn. reality-tv), werd geanalyseerd. “Reality-tv” bleek daarbij voor sommigen lastig uit te spreken. Dat is het ook wel, met die scherpe klanken en al die ie’s. Gelukkig is het een woord dat zich makkelijk laat “verbroddelen”: je kunt lettergrepen inslikken zonder dat dat opvalt. Het klinkt dan als “rie-jelle-tie-fie”.

Misschien werd deze gehaaste uitspraak deels veroorzaakt door de talkshow-host. Want ook talkshows hebben maar één doel: interessante televisie maken. Dus als een gast ergens te lang over uitweidt, is het hoppa, direct afkappen, en door naar de volgende spreker. Die afkap-druk voelen de sprekers haarfijn aan. En dan ga je vanzelf sneller en slordiger praten, om toch maar je punt te kunnen maken.