Woord van de dag: Knaldrang

Knaldrang is onlangs verkozen tot woord van het jaar 2021 in Vlaanderen. Het betekent dat je een sterke behoefte voelt om te feesten, of je op een andere manier te laten gelden. Voornamelijk als reactie op de coronabeperkingen (in Nederland hadden we trouwens ook een coronagerelateerd woord van het jaar, prikspijt).

Maar rond de jaarwisseling wordt knaldrang gezegend met een extra betekenis, in ieder geval in Nederland. Namelijk de drang om letterlijk te knallen. Want pandemie of niet, onze oerhollandse vuurwerktraditie laten we ons natuurlijk door niets en niemand afpakken. We móéten en zúllen vuurwerk afsteken. Al zijn we er drie uur voor onderweg naar het buitenland, waar het wel verkocht mag worden. Waar we nog een uur rondrijden op zoek naar een parkeerplaats, en daarna anderhalf uur staan te kleumen in de rij voordat we de winkel binnen kunnen. Samen met honderden andere Nederlanders, die ook lijden aan een niet te stuiten knaldrang.