Woord van de dag: Soepterrine

Wat vaak opvalt aan vakantiehuisjes is de hoeveelheid servies. Ik verbleef afgelopen week in een huisje voor vier personen, waar maar liefst 28 mokken in een keukenkastje stonden. Misschien zoveel omdat de verhuurders er vanuit gaan dat er wel eens wat zal sneuvelen. Een prachtig voorbeeld van self-fulfilling prophecy. Zoveel mokken passen niet naast elkaar op een plankje, waardoor je ze moet stapelen, maar ze zijn allemaal verschillend van grootte, dus dat stapelt niet goed, zodat de kans inderdaad vrij groot is dat er een mok naar buiten valt als je het kastje opendoet.

Ook waren er voor vier personen maar liefst 16 sets bestek, 3 soepterrines, en niet minder dan 7 spatels (daarbij keuze uit hout, plastic en metaal). Handig: zo kun je gewoon iedere dag van de week een nieuwe nemen en hoef je niet af te wassen. En dat is natuurlijk wel lekker als je op vakantie bent.

Wel vroeg ik me af of er überhaupt mensen zijn die in een vakantiehuisje een soepterrine gebruiken. Ik heb die thuis niet eens. Het is bij deftige diners een extra station tussen de pan waarin je de soep bereidt, en de kom waaruit je de soep eet. Dat staat chique op tafel. Verder dient hij weinig nut, behalve dat de soep er alvast in afkoelt.

Maar je kunt de terrine ook op hele andere manieren gebruiken. Als plantenpot, als prullenbakje of als opbergschaal voor losse spullen. In een vakantiehuisje superhandig! Want het duurt altijd even voordat je er routine hebt gevonden, en bent dus vaker spullen kwijt zoals je autosleutel, de sleutel van je huurfiets, of de oplader van je telefoon. En die passen allemaal mooi in die soepterrine.