Woord van de dag: Roofkunst

Roofkunst: een actuele term. De Raad voor Cultuur heeft eerder deze maand geadviseerd om koloniaal erfgoed dat in het verleden is gejat, terug te geven aan het land van herkomst. Maar ook zonder actualiteit vind ik roofkunst een intrigerend woord. Het gaat gebukt onder een enorme interne tegenstelling. Roven drukt barbaarsheid uit, wreedheid. Kunst staat juist voor ontwikkeling, beschaving, schepping.

Vullen deze twee energieën elkaar aan als een yin en een yang, of lijdt dit woord aan een gespleten persoonlijkheid? En wat doet roofkunst met jou? Kijk je in het museum onbevangen naar een roofkunstobject, of voel je je er toch wat ongemakkelijk bij?

Roofkunst is een woord als een vulkaan: ogenschijnlijk rustig, maar diep in de kern bouwt de druk zich op. Een woord als een wolf in schaapskleren.