Woord van de dag: Bijplaatsing

Sinds gemeenten hun inwoners proberen te verleiden tot het scheiden van afval, is er een heel jargon omheen ontstaan. Onbekende termen waren voor mij bronscheiding en bijplaatsing.

Bij bronscheiding zie ik meteen een heldere bron in het bos voor me, waarnaast een prins en een dienstmeid elkaar teder beminnen. Maar helaas, hun wegen scheiden zich bij diezelfde bron. Want de prins moet trouwen met een grootgrondbezittende doch lelijke prinses. En de meid mag helemaal niet trouwen, want zij is haar hele leven tot poetsen veroordeeld.

Het woord bijplaatsing is te vaag om er überhaupt een associatie bij te hebben. Maar het betekent gewoon dat mensen hun afval naast de ondergrondse containers zetten (in plaats van het erin te gooien). En daar komt geen prins aan te pas.