Woord van de dag: Skeuomorf

Ik zocht in mijn kast naar een potlood en vond in plaats daarvan een floppy-disk (diskette). Hij had de waanzinnige opslagcapaciteit van 1.44 MB. Toen ik later die middag achter mijn laptop zat, besefte ik dat de save-knop de vorm van zo’n floppy-disk heeft. Dat wist ik eigenlijk wel. Toch was ik het een beetje vergeten, omdat ik zo lang geen floppy meer had gezien.

Laat staan de jongere generatie. Zij zullen werkelijk geen idee hebben wat het save-icoontje eigenlijk voorstelt. Ze zullen het zich denk ik ook niet afvragen, omdat ze niet beter weten dan dat die vorm opslaan betekent.

Zoiets geldt ook voor het opneem-icoon op je telefoon. De afgebeelde hoorn is nog herkenbaar, maar hij zit op veel telefoons al niet meer. Of het claxon-icoon op het stuur van je auto: een vooroorlogse knijptoeter.

Is er een woord voor dit verschijnsel? Dat de oerversie van een doorontwikkeld voorwerp voor eeuwig bij ons blijft als symbool? Het woord skeuomorf komt redelijk in de buurt. Eh, skeu-watte? Skeuomorf: iets dat functioneel lijkt, maar dat niet is. Bijvoorbeeld de nerven in je plastic laminaat. Het gebruik van een verouderd voorwerp als symbool, is misschien een subcategorie van skeuomorf.

Hoe dan ook, ik vind skeuomorf een prachtig, raadselachtig woord op zich. Daarmee met recht woord van de dag!